Word Holistisch Therapeut!

Velen van ons in Nederland hebben waarschijnlijk wel eens van de term complementaire therapie gehoord, maar weten misschien niet zo goed wat het is. Complementaire geneeskunde of alternatieve geneeskunde kan omschreven worden als elke praktijk die naast een orthodoxe medische behandeling gebruikt wordt. Complementaire therapieën worden nu populairder en meer aanvaard door de mensen, meer dokters en patiënten kijken naar deze mogelijkheden om kwalen te genezen in plaats van alleen maar te vertrouwen op tabletten voor elke kwaal onder de zon.

Hoe holistische therapie werkt
Het begrip holistische therapie gaat ervan uit dat het zelfbeeld (of het bewustzijn) van een individu zich niet op één bepaald gebied bevindt, maar een integratie is van de gehele persoon, inclusief het fysieke lichaam, de geest (als functie van de hersenen), gevoelens of emoties (als functie van de interactie tussen de hersenen [het centrale zenuwstelsel] en het fysieke lichaam), en de geest (het hogere deel van zichzelf dat iemand verbindt met anderen en met een begrip van betekenis). Holistische therapie probeert het individu bewust te laten worden van deze verbindingen tussen geest, lichaam en geest met behulp van een aantal verschillende technieken. Het doel is om individuen te helpen een veel dieper begrip van zichzelf te ontwikkelen op alle niveaus, wat vaak kan leiden tot een verbeterd gevoel van eigenwaarde en zelfbewustzijn.

Veel holistische psychotherapeuten proberen de symptomen van het individu te gebruiken, zoals depressie, angst, of zelfs drugsmisbruik, als een methode om een hoger bewustzijn in het individu te bevorderen. In feite is dit niet anders dan de spirituele aard van veel van de 12-Stappen-groepen, zoals Anonieme Alcoholisten. Een concept dat zijn weg heeft gevonden in alle soorten psychotherapie, inclusief holistische therapie, is een concept van mindfulness of het proberen om volledig bewustzijn van jezelf te krijgen in het moment. Holistische therapeuten proberen mensen in behandeling zover te krijgen dat zij zichzelf in het moment accepteren zoals ze zijn, waar ze zijn, en zichzelf op een dieper niveau begrijpen. Als mensen eenmaal acceptatie van zichzelf hebben bereikt, kunnen ze kwesties die hen van streek maken beter loslaten. Ontspanning, visuele beeldvorming en andere lichaamswerktechnieken worden vaak gebruikt om mensen te helpen bij deze problemen.

Holistische therapie wordt steeds populairder. Mensen beseffen hoe belangrijk het is om hun gezondheid en welzijn vanuit een heel systeem te benaderen, en voelen zich steeds meer op hun gemak met alternatieve benaderingen. Holistische therapieën kunnen geschikt zijn voor je specifieke behoeften en doelen, als je iets zoekt dat problemen van alle kanten aanpakt, in plaats van zich alleen op één specifiek aspect van je gezondheid te richten.

opleiding tot Holistisch Therapeut